Tijdens onze open dag hebben wij veel goede vragen gekregen. Misschien heb je ook nog een vraag maar deze tijdens de open dag niet gesteld. Daarom vind je hieronder de meest gestelde vragen met de antwoorden. Staat je vraag er niet bij? Neem dan vooral contact met ons op!
- Hoeveel leerlingen hebben jullie?
Op X-tuur hebben we in het schooljaar 2021-2022 in totaal ongeveer 80 leerlingen, in ieder leerjaar dus ongeveer 20. Volgend schooljaar komt er een nieuw leerjaar bij en bieden we onderwijs aan tot en met leerjaar 5 (havo en vwo). X-tuur is een kleine school en een hechte leer- en leefgemeenschap. Ieder jaar komt er nog een leerjaar bij, maar het kleinschalige en elkaar écht kennen is voor ons heel belangrijk.
- Werk je alleen maar met de laptop of zijn er ook bij sommige vakken boeken of werkboeken nodig?
Wij werken voor veel vakken met de digitale methodes. Het voordeel hiervan is, is dat je zelf al gemakkelijk kunt inzien hoe je voortgang is. Waar nodig geeft de methode je tips en feedback zodat je zelfstandig verder kunt werken en niet vastloopt tot je tijdens een volgende instructie je vragen kunt stellen. Ook werken wij met ‘slimme’ methodes: wanneer je aan het werk bent met een vak toetst de methode al hoe je met de stof aan het werk bent. Op deze manier kun je extra hulp krijgen, of mag je bepaalde dingen overslaan. Vind je het fijn om te werken met een papieren boek? Ook dat kan, van veel methodes hebben wij klassensets in de boekenkasten staan.
- Wat zijn de lestijden?
Wij starten iedere dag om 8:30. Onze lesdagen eindigen om 14:45 behalve op dinsdag. Op dinsdag zijn onze leerlingen om 12:10 uit.
- Is X-tuur een christelijke school?
X-tuur maakt onderdeel uit van het Zuyderzee Lyceum en de VariO Onderwijsgroep. Wij zijn een openbare school, maar iedereen is welkom op X-tuur.
- Welke niveaus bieden jullie aan?
Op X-tuur bieden wij onderwijs aan op mavo-, havo- en vwo-niveau. Wat bij ons anders is dan op andere scholen in het voortgezet onderwijs is dat je ook één of meerdere vakken op een hoger niveau kunt volgen. Je kunt dus bijvoorbeeld havo doen, met aardrijkskunde op vwo-niveau. Het diploma dat dan je behaalt is een havodiploma met een vwo-certificaat voor het vak aardrijkskunde.
- Welke richting kan ik op als ik mijn diploma heb gehaald?
Wanneer je een diploma behaalt op X-tuur kun je iedere vervolgopleiding gaan doen die past bij het niveau dat je hebt gevolgd. Bij ons behaal je, net als op iedere andere school, een mavo-, havo- of vwo-diploma.
- Gaan we ook op kamp?
Absoluut! In de afgelopen 2 jaren is het schoolkamp vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgegaan, maar we hebben goede hoop dat we dit jaar weer als vanouds op kamp kunnen. De voorbereidingen hiervoor zijn alweer in volle gang!
- Hebben jullie een pestprotocol?
De VariO Onderwijsgroep heeft een pestprotocol dat geldt voor alle scholen die onderdeel uitmaken van de stichting. Dit pestprotocol is ook te vinden op onze website: https://x-tuur.vario-onderwijsgroep.nl/ouders/downloads/
- Hoeveel leerkrachten werken er op X-tuur?
Op X-tuur werken ongeveer 15 docenten voor de verschillende vakken in de onderbouw, waarvan sommige op en een andere locatie omdat er daar specifieke lokalen zijn voor vakken zoals bijvoorbeeld muziek. In de bovenbouw zijn er ook leerlingen die vakken op een andere locatie volgen en les krijgen van andere docenten binnen de stichting.
- Bieden jullie dezelfde vakken aan als andere scholen in de regio?
Wij bieden dezelfde vakken aan als andere scholen in de regio. Bij ons krijgen alle leerlingen op ieder niveau in de onderbouw dezelfde vakken zodat bijvoorbeeld opstromen naar een hoger niveau makkelijker is. Je krijgt bij ons dus ook ‘gewoon’ vakken als Nederlands, geschiedenis en muziek.
- Moet je zelf een laptop aanschaffen of zijn deze op school te leen?
Iedere leerling op X-tuur neemt zijn of haar eigen apparaat mee. Dit heeft als voordeel dat iedereen kan werken met een apparaat dat hij of zij fijn vindt. Zo werken sommige van onze leerlingen met een laptop en andere met een tablet met toetsenbord. Via school kun je een apparaat bestellen met korting.
- Maken jullie gebruik van Magister en krijgen we cijferlijsten?
Wij maken gebruik van Magister om onder andere lesmateriaal te delen, te communiceren met onze leerlingen, afspraken te maken en houden hier de resultaten bij. In de onderbouw werken wij niet met cijfers, maar met O(nvoldoende), V(oldoende) en G(oed). Wat de criteria hiervoor zijn staat in onze uitgebreide PTO’s (Programma voor toetsing en overgang) die ook te vinden zijn in Magister. Vanaf de bovenbouw werken wij met cijfers, dit is door de overheid zo bepaald.
- Krijgen leerlingen met een mavo-, havo en vwo-advies gezamenlijk instructie?
Onze leerlingen krijgen waar dat mogelijk is gezamenlijk instructie. In de onderbouw krijgen onze leerlingen veelal gezamenlijk instructie om van en met elkaar te kunnen leren. Wanneer je een vak op een ander niveau gaat volgen betekent dit dat je dus in dezelfde groep blijft. Wij werken ook in kleinere groepjes, bijvoorbeeld wanneer de docent alleen uitleg geeft aan de mavoleerlingen wat betreft een specifiek onderwerp. In de bovenbouw krijgen onze leerlingen gezamenlijk instructie, per niveau of in kleinere groepjes, dit verschilt per vak.
- Word ik niet te veel afgeleid door kinderen op de skatebaan omdat de school naast de skatebaan zit?
Gelukkig is de skatebaan ver genoeg van het gebouw om hier geen last van te hebben, maar… onze leerlingen profiteren wel van de skatebaan en maken er tijdens de pauzes veel gebruik van!
- Wat doen jullie bij ziekte van docenten?
Natuurlijk kan het zo zijn dat een docent ziek is. Waar mogelijk wordt er dan geschoven in het rooster zodat dit voor onze leerlingen geen gaten oplevert. Mocht dit wel zo zijn, dan zijn onze leerlingen aan het werk onder de begeleiding van één van de coaches. Dat is fijn, zo krijg je je schoolwerk af binnen de lestijden en betekent dit dat je weinig tot geen huiswerk hebt.
- Zijn er extra vakken voor het eerste jaar en worden er praktijkvakken gegeven?
In het eerste jaar volg je op X-tuur de volgende vakken: Nederlands, Engels, Frans, Duits, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie en de praktijkvakken drama, muziek en LO. Zoals je ziet bieden wij geen handvaardigheid en tekenen aan als apart vak, maar: niet getreurd! Naast onze instructies bieden wij ook projectweken aan en inspiratieworkshops, zo komt er bijvoorbeeld binnenkort een striptekenaar langs op X-tuur om een workshop te geven en hebben onze leerlingen regelmatig workshops zoals bijvoorbeeld fotografie, breakdance en skateboarden! Creativiteit is bij ons dus niet een op zichzelf staand vak!
- Op veel scholen heb je per vak een les uur en ga je van klaslokaal naar klaslokaal. Hoe ziet dat er bij jullie uit?
Op X-tuur hebben we een hechte leer- en leefgemeenschap. Dat houdt in dat we een gezamenlijke ruimte hebben waar instructies worden gegeven en daarnaast beschikken we over nog een aantal lokalen waar docenten instructie kunnen geven aan hele leerjaren of in kleinere groepjes. Het grootste deel van de instructies speelt zich dus af in het gezellige gebouw van X-tuur. Er zijn een aantal vakken waarvoor je naar een andere locatie van de VariO-scholen gaat, onder andere muziek. Hiervoor ga je naar het speciale lokaal in het Zuyderzee Lyceum.
- We hebben gehoord dat je een soort van toelatingsexamen moet doen om X-tuur te kunnen komen. Is dat zo?
Op X-tuur is iedereen welkom. Om je goed te leren kennen is er voordat je bij ons op school komt altijd een gesprek met (één van) de coaches. Zo weet jij wat je van ons kan en mag verwachten en kunnen wij het hebben over jouw verwachtingen en talenten. Op deze manier kunnen we samen bekijken of X-tuur écht bij jou past.
- Is er ruimte voor hoogsensitieve kinderen?
Op X-tuur is er ruimte voor iedereen. Juist doordat we een kleine school zijn en beschikken over een eigen gebouw zijn er genoeg plekjes om rustig te kunnen werken zonder te veel prikkels.
- Hoe ziet een schooldag eruit van een leerling uit leerjaar 1?
Op maandag starten wij altijd in de stamgroep, dat is een groep met allemaal leerlingen uit ieder jaar uit de onderbouw. Tijdens de stamgroep hebben we het over allerlei zaken: hoe het gaat op school, wordt er aandacht besteed aan de actualiteit maar is er ook ruimte voor plannen en organiseren. Op deze manier sluiten we de week ook af. De instructies vinden voor het grootste gedeelte in de ochtend plaats waardoor je ’s middags tijd hebt om aan je schoolwerk te werken. Ook is er dan tijd om met je coach te spreken en vinden de LO-lessen plaats.
- Hoe ziet een kennismakingsweek er uit?
De naam zegt het eigenlijk al: tijdens de kennismakingsweek leer je de andere leerlingen kennen van leerjaar 1 door middel van leuke activiteiten en opdrachten (maar die zijn nog een verrassing!), leer je de coaches en vakdocenten kennen en maken we je wegwijs in ons gebouw.
- Waarom zouden we kiezen voor X-tuur?
Wanneer je graag zelfstandig werkt, houdt van een kleine school, graag samenwerkt met andere leerlingen en al je talenten wilt benutten dan is X-tuur dé ideale school voor jou!