Een dag op X-tuur

De leerlingen van X-tuur vertellen over een dag op X-tuur.

Leerjaar  1

Waarom heb je voor X-tuur gekozen? Hoe voelt je je nu op X-tuur na een tijdje op school?

Ik heb voor X-tuur gekozen omdat het beter voelde dan op andere scholen. Ik voel me hier goed, ik vind het hier leuk en het is niet zoals ik had verwacht van de middelbare school. Ik dacht echt dat ik de middelbare school stom zou vinden maar hier vind ik het best leuk. Je hebt hier ook eigenlijk alleen huiswerk als je op school geen tijd hebt om het te maken Je mag zelf ook je planning maken en bepalen wanneer je je toetsen maakt.  Dat vind ik ook fijn want dan kun je ook gewoon doen wat je kunt en hoef je niet zo snel.

Leerjaar 2

Kun je iets vertellen over het maken van een planning? Hoe ziet een dag eruit op X-tuur?

Een planning maken is best lastig, want voor iedereen is de perfecte planning anders. Sommige kinderen hebben een dagplanning, terwijl anderen hun werk liever verdelen in periodes. Ook is iedereen ergens anders met hun werk, waardoor je nooit allemaal dezelfde planning kan hebben. Gelukkig krijgt iedereen in het begin van leerjaar 1 een startplanning. Daarin staat wat je ongeveer per week moet maken, en als je een andere planning fijner vindt krijg je altijd genoeg hulp van jouw coach of docenten!

De meeste dagen op x-tuur heb je s ’ochtends de instructies en kun je in de middag hard aan het werk met je eigen planning of een gezellig gesprek houden met jouw coach. De pauzes zijn ook altijd super leuk. In de zomer lekker op de skatebaan en in de winter met de vriendengroep een leuk spel spelen. Een dag op x-tuur is nooit hetzelfde. Maar een ding hebben ze allemaal gemeen. Het is super gezellig en leerzaam!

Leerjaar 3

Hoe ben je begonnen op X-tuur? Welke ontwikkeling heb je doorgemaakt?

Aan het begin van klas 1 vond ik het moeilijk om een hele planning te maken voor het hele jaar en kon ik mij niet de hele dag concentreren op mijn schoolwerk. Maar de coaches helpen daar heel goed bij. Ik kan nu veel beter plannen en organiseren en heb meer motivatie om te werken. Aan het begin van het schooljaar heb ik nooit zoveel motivatie om te werken want dan heb je net vakantie gehad en is het moeilijk om je te concentreren op school.

Leerjaar 4

Kun je iets vertellen over de projecten op X-tuur en de samenwerking met organisaties buiten de school?

Op X-tuur hebben we ieder jaar een aantal projecten. In deze projecten ga je op een andere manier leren over bepaalde onderwerpen, dus niet uit een schoolboek. Je gaat erop uit om nieuwe dingen te ontdekken over bijvoorbeeld Schokland, een eerder project dat we hadden waarmee we een verband konden leggen met het vak geschiedenis. Ook hebben we bij een asielzoekerscentrum gekeken, dit paste dan weer goed bij aardrijkskunde zodat we terplekke vragen konden stellen en zo nieuwe informatie te weten konden komen. De projecten zorgen er dus voor dat we op een andere manier kunnen leren, vaak in groepjes. Daarnaast zijn er ook veel mensen langs geweest om ons een kijkje te laten nemen in zijn/haar beroep en om ons zo te inspireren. Denk bijvoorbeeld aan Omroep Flevoland; we kregen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen bij hen. Voor veel andere activiteiten is het Cultuurbedrijf beschikbaar om ons te ondersteunen.