FAQ

Veelgestelde vragen

Welkom op de X-tuur vraag en antwoord pagina. Hier staan vragen die ons in de loop van onze ontwikkelingen gesteld zijn. Wij hebben ze zo goed mogelijk beantwoord. Indien u aan de hand van deze beantwoording nog vragen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen.

Zijn de schooltijden gelijk aan die van de andere scholen?

X-tuur heeft elke dag dezelfde schooltijden, terwijl de andere scholen voor voortgezet onderwijs werken met wisselende roosters.

Lestijden
Maandag 08.30 15.15 uur

Dinsdag 08.30 – 11.45 uur

Woensdag 08.30 – 15.15 uur

Donderdag 08.30 – 15.15 uur

Vrijdag 08.30 – 15.15 uur

Iedere leerling heeft 1 keer per week of 2 weken een gesprek met de coach (15 minuten). De coachingsgesprekken worden aan het begin en aan het einde van de schooldag gepland.

Werken jullie ook met mentoren en coördinatoren?

We werken vooral met coaches. Dat zijn docenten die geschoold zijn in het begeleiden van leerlingen in hun persoonlijke leerroutes. Coaches zijn bevoegde vakdocenten. Iedere leerling heeft een persoonlijke coach (een soort mentor).

Wat betekent werken op het hoogste niveau?

Als je werkt op het hoogste niveau, betekent dit het hoogst haalbare niveau voor jou voor dat betreffende vak. Het kan zijn dat je binnenkomt met een mavo-advies, maar dat je erg goed bent in bijvoorbeeld Engels. Je kunt dan Engels op havo-niveau volgen

Voor welke kinderen is X-tuur bedoeld?

Voor alle kinderen die zelf willen meedenken en meebepalen wat en hoe ze leren. Kinderen die zelf actief willen zijn en niet wachten tot de docenten zeggen wat ze moeten doen. Voor alle kinderen die blij worden van X-tuur!

Krijgen ze ook huiswerk op X-tuur?

Niet in de traditionele zin van werken in een werkboek, vandaag som 7 t/m 12, morgen 13 tot 18. Leerlingen werken en studeren anytime and anyplace. Leren wordt veel meer een continuüm. Een gemotiveerde leerling ervaart studie als een persoonlijke positieve ervaring. Zoveel mogelijk werk wordt op school gedaan, maar het kan zijn dat ze toch huiswerk thuis moeten gaan maken.

Kennen jullie de functie van mentor?

Nee, wij kennen geen mentor. De kinderen moeten te allen tijde bij ons terecht kunnen. Het welzijn van de leerlingen is de verantwoordelijkheid van het hele team en de leerling kiest zelf per moment bij welke coach hij of zij zich het meest op het gemak voelt. Voor het begeleiden van het inhoudelijke leerproces heeft iedere leerling wel een vaste coach waar hij of zij minimaal één keer per week 15 minuten een coachgesprek mee heeft.

Hoe is de sfeer binnen X-tuur?

Als je ’s morgens rond 08.00 uur binnenkomt, zitten er vaak al één of twee studenten (we noemen onze leerlingen ook wel studenten, omdat zij nu al zelf bepalen hoe hun leerproces eruitziet) te werken, al dan niet onder het genot van een kopje thee. Tussen 08.00 en 09.00 druppelt de rest langzaam binnen. Er wordt even bijgekletst en iedereen zoekt een plekje waar hij of zij die ochtend wil gaan werken. De sfeer is gemoedelijk. Als we na de opening weten hoe iedereen erbij zit (doordat elke student en coach de dag start met het noemen van een gevoelswoord, weten we een beetje hoe iedereen zich voelt), gaat elke student aan het werk, hetzij met zijn/haar planning, leer- of maakwerk of met een instructie van één van onze vakdocenten. Doordat de studenten zelf mogen bepalen hoe ze hun leerwerk willen aanpakken en in welke volgorde, en er daarnaast ruimte is voor een stuk brede ontwikkeling (door oa het “anders leren”), is er over het algemeen een fijne en relaxte sfeer waarin er respect is voor elkaar, we elkaar helpen waar nodig én waar we van elkaar en met elkaar willen leren.

Deze nieuwe manier van lesgeven vraagt een andere manier van lesgeven van de docent. Hoe bereiden jullie de docenten hierop voor?

De eerste X-tuur docenten worden in eerste instantie geselecteerd uit een sollicitatieproces. Daarna zullen ze intern en extern geschoold en begeleid worden. De docenten hebben zelf ook nog invloed op de dagelijkse vormgeving van X-tuur.

Als blijkt dat mijn kind niet past op dit onderwijs hoe wordt de overstap dan weer gemaakt naar het reguliere onderwijs?

Een kind op X-tuur krijgt veel extra mee. Het kan zijn dat niet alle boeken van het reguliere onderwijs ‘uit’ zijn. Bij terugkeer naar een school binnen de Stichting (SSVO) garanderen we een goede aansluiting.